Het belang van video en live video mogen we niet onderschatten. De kracht van bewegende beelden is veel groter dan de kracht van een tekstbericht of een afbeelding. Facebook wil steeds meer de concurrentie aangaan met YouTube. Zoals iedereen weet, is YouTube een kanaal waar bewegende beelden centraal staan. Je vindt er video’s over alle mogelijke onderwerpen. Facebook wil de concurrentie aangaan met YouTube door video’s belangrijker te maken. Hoe? Video’s en live video’s krijgen een steeds belangrijkere rol in het algoritme van Facebook. Als Facebookgebruiker kan je dat overduidelijk merken. Scrol maar eens door het nieuwsoverzicht! In vergelijking met enkele jaren geleden, zal je nu veel meer video’s tegenkomen. Als onderneming dien je het algoritme te bespelen om het organisch verkeer te stimuleren. Je moet dus op regelmatige basis een filmpje online plaatsen. Maar voor welke gelegenheid kan jouw onderneming een video maken?

Vraag- en antwoordsessies

Elke onderneming kan de banden met klanten en prospecten aanhalen door op geplande momenten via livestreaming direct met hen te communiceren. Het voordeel van zo’n sessie is dat een onbeperkt aantal mensen de sessie eindeloos kan volgen en bovendien individueel kunnen reageren of vragen stellen via de chatfunctie. De vraag- en antwoordsessies kunnen voor een belangrijke bijdrage zorgen in de uitbouw van de onderneming. Je kan de volgers bijvoorbeeld vragen welke nieuwigheden zij willen zien verschijnen in het gamma. De vraag- en antwoordsessies zorgen voor een bijzonder belangrijke bron aan informatie. Moet zo’n sessie live zijn? Uiteraard niet! Je kan ook de vragen van klanten bundelen en een video opnemen waarbij je deze vragen beantwoordt.

Video Facebook

Kennismaking met werknemers/blik achter de schermen

De fans van de Facebookbedrijfspagina kennen de onderneming bij naam en weten welke producten en/of diensten de onderneming aanbiedt. Facebook Live biedt de mogelijkheid om de fans een unieke blik achter te schermen te geven en kennis te laten maken met de werknemers van de onderneming. Verder kan er een rondleiding gegeven worden door het gebouw en kan je vertellen over de geschiedenis van de onderneming. Dankzij zo’n video versterk je het vertrouwen van de consumenten. Ze leren de onderneming op een andere manier kennen en kunnen een gezicht op de onderneming plakken. Hierdoor wordt de band met de consumenten versterkt.

Een video van een evenement

Evenementen zijn zeer geschikt om video over te maken. Je kan een live video maken tijdens het evenement. Op die manier kan het bereik van een fysiek evenement online gigantisch uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan het live streamen van evenementen zoals presentaties, conferenties, congressen, feesten, concerten en festivals. Facebook is hiervoor zeer geschikt, omdat je via Facebook Live ook met professionele apparatuur kan uitzenden. Het live uitzenden van een evenement moet de Facebookgebruiker het gevoel geven dat hij een interessant evenement aan het missen is en het moet hem paaien om op een volgend evenement aanwezig te zijn.

Je kan ook een aftermovie maken. Dat is een video die niet rechtstreeks wordt uitgezonden maar achteraf een duidelijke impressie van het evenement weergeeft. Belangrijk hierbij is dat je tijdens het evenementen voldoende beeldmateriaal verzamelt.

Product lanceringen via video scoren goed

Wanneer je een product lanceert, kan je dat doen via een (live) video op Facebook. Dit biedt de mogelijkheid om aan een enorm groot publiek het nieuwe product voor te stellen. De onderneming kan dit perfect verwerken in de huidige marketingstrategie.

Wanneer een onderneming een product lanceert in het bijzijn van genodigden, dan kan je eveneens een live video maken. Dit zal voor de aanwezigen geen hinder met zich meebrengen en de Facebookgebruikers ervaren een productlancering vanop de eerste rij. Via deze weg kan je het grote publiek warm maken voor het product. Door het vermelden van de verkoopkanalen kan je de verkoop een onmiddellijke boost geven. Trouwens, je kan een unieke kortingscode creëren en vermelden in de live stream. Op deze manier geef je de kijkers een extra cadeau voor het bekijken van de video of rechtstreekse uitzending.

facebook-video-carousel

Product demonstraties

Dankzij video’s kan je laten zien hoe een product werkt aan het brede publiek en eveneens de vragen van het publiek beantwoorden. Je kan ook demonstraties vanop een beurs of dergelijke live streamen. Hierbij zal je de overweging maken tussen een normale video en een live video aangezien je bij een normale video het filmpje nog kan bewerken. Het voordeel van een live video is dan weer dat je de vragen van de kijkers onmiddellijk kan beantwoorden.

Aanbiedingen in een video

Ondernemingen kunnen aanbiedingen lanceren die enkel geldig zijn tijdens de live video. Een onderneming maakt bijvoorbeeld een live demonstratievideo en kondigt bij het begin van de livestream aan de gedurende de looptijd van de livestream het product gekocht kan worden met een prijskorting of gratis verzending.

Je kan ook aanbiedingen lanceren in gewone filmpjes. We denken hierbij aan de simpele reclamespotjes zoals op tv. Je kan een eenvoudige filmpje maken en daarin een aanbieding aankondigen. Vervolgens kan je een advertentie plaatsen met de video en de bal gaat aan het rollen.

Facebook video

Tips en tricks

Geef de Facebookgebruikers op tijd en stond bepaalde tips en tricks die hun werk en/of leven gemakkelijker maken dankzij het product of dienst die de onderneming aanbiedt. De zogenaamde lifehacks zijn bijzonder populair op sociale media. Waarom zo je niet op deze trend springen en jouw producten op deze manier aanprijzen? Deze vorm van communicatie biedt eveneens de mogelijkheid om de volgers kennis te laten maken de medewerkers. De medewerkers kunnen namelijk aantonen waarvoor zij het product gebruiken. Misschien komen er wel enkele nieuwe uitwerken van jouw product naar boven.

PR en communicatie

Dankzij een video op Facebook kan je een boodschap versturen naar het grote publiek zonder tussenkomst van de traditionele media. Op deze manier houdt de onderneming controle over de boodschap en kan je besparen op mediakosten. Het bedrag dat je uitspaart, kan je dan weer investeren in sociale media advertenties.

Waarvoor kan ik nog een video publiceren

Hello Digital Natives

Verder kan je nog een video maken voor zaken zoals breaking news, een optreden (je speelt zelf gitaar of dergelijke), live met… (een vriend, kennis, idool) of een onderwerp dat veel aandacht geniet. Kortom, er zijn ontzettend veel gebeurtenissen waarvoor en waarover je een filmpje online kan plaatsen. Toch vinden veel ondernemingen het moeilijk om een moment te herkennen waarover ze een filmpje kunnen maken. Wil je toch aan de slag gaan met video’s op sociale media om het organisch bereikt te vergroten? Contacteer dan Digital Natives via hallo@digitalnatives.be. Wij helpen jet met het ontwikkelen van een gedetailleerd plan en het uitwerken van de videocontent.

Deel dit artikel op:

Geef een reactie

Sluit Menu