Zoals we reeds aanhaalden in voorgaande blogberichten is video ontzettend populair op Facebook. Het online plaatsen van video’s heeft niet alleen een positief effect op de Edgerank en het organisch verkeer van de Facebookpagina! Ook het engagement van de Facebookgebruikers wordt positief beïnvloed. Toch is het maken of online plaatsen van een kwalitatieve video niet zo eenvoudig. Velen denken dat je snel iets online kan gooien waardoor je kan profiteren van de positieve effecten van videocontent. Maar niets is minder waar. Om te kunnen profiteren van de voordelen, moet je weldegelijk kwalitatieve video’s die een meerwaarde betekenen voor de Facebookgebruikers online plaatsen.

Hoe plaats ik een video online op Facebook?

Als je een filmpje online wil plaatsen, ga je naar de publicatietools van de Facebookpagina. Daar klik je op video uploaden en word je doorverwezen naar de documenten van de smartphone of computer waar je een video kan kiezen. Eens je een bestand hebt gekozen, moet je een titel toevoegen. Onder het titelveld kan men enkele tags toevoegen. Tags helpen Facebookgebruikers het filmpje te ontdekken. De tags worden niet weergegeven in het openbaar.

Verder kan je de video voorzien van tekst en uitleg zoals in een klassiek Facebookberichten kan je een miniatuurafbeelding of thumbnail toevoegen. Dit is het startscherm van het filmpje vooraleer het begint af te spelen in het nieuwsoverzicht van de Facebookgebruiker. Je kan kiezen tussen een bepaald beeld uit de video of een andere afbeelding uploaden. Wij raden aan om een afbeelding te uploaden die de aandacht trekt! De thumbnail moet ervoor zorgen dat de Facebookgebruiker geprikkeld wordt om het filmpje te bekijken.

Facebook video

Voeg ondertiteling toe aan je video’s!

In een volgend tabblad kan je de onderschriften toevoegen. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de video’s zonder geluid afspelen. Om deze reden is het belangrijk om de boodschap duidelijk te maken zonder geluid.

De ondertiteling kan je toevoegen aan de hand van een SubRip-bestandsindeling (.srt). De SubRip-bestandindeling kan je synchroniseren in verschillende talen door het bestand op te slaan onder een zelf gekozen naam gevolg door .taalcode_landcode.srt. De taal waarin de Facebookgebruikers de video te zien krijgen, wordt bepaald op basis van hun voorkeurstaal. De ondertiteling wordt automatisch weergegeven, ook wanneer de film zonder geluid wordt afgespeeld.

Het gebruik van ondertiteling is bijzonder interessant bij video’s waar je meer uitleg geeft over een product of wanneer je een Call to Action wilt toevoegen aan de video. Bij het aanmaken van een SubRip-bestand (.srt), moet je rekening houden met volgende zaken:

  • Elke ondertitel heeft een uniek nummer dat volgt op het voorgaande nummer. Begin met 1 en ga zo verder tot aan de laatste ondertitel in het bestand.
  • De tijden moeten altijd de indeling uu:mm:ss,fff hebben. Zorg dat je waar nodig voorloopnullen (bijvoorbeeld: 01:09:05,050) toevoegt en slechts twee dubbele punten en één komma.
  • Het tekstbestand is gecodeerd in UTF-8. Als het bestand niet is gecodeerd in UTF-8, open je het bestand in een tekstverwerker en sla het op met een nieuwe bestandsnaam.

Stel de publicatie-opties in!

Vervolgens bepaal je de publicatie-opties. Facebook voorziet verschillende opties, weergegeven in het publicatieopties. Eerst en vooral je zal aangeven wanneer je de video wil publiceren. Je kan kiezen om de video te publiceren, te plannen, een datum te geven in het verleden of op te slaan als concept. Er is nog een andere mogelijkheid: première. De première is een video-ervaring waarmee je video’s als live-evenementen kan plannen en lanceren. Zodra het filmpje online komt, kunnen mensen het beeldfragment samen in realtime bekijken en hierover chatten. Na de première wordt de video als videobericht opgeslagen op de Facebookpagina. Alle gegenereerde betrokkenheid en interacties blijven behouden.

Daarna geef je aan waar je de video wil weergeven:

  • Nieuwoverzicht: de video is te zien in het nieuwsoverzicht van de Facebookgebruikers. Je kan ervoor opteren om een datum te selecteren wanneer je de weergave van het bericht in het nieuwsoverzicht wil stopzetten. Het fragment is dan nog steeds zichtbaar, maar de verspreiding in het nieuwsoverzicht stopt.
  • Weergegeven in Watch: deze optie zal je selecteren wanneer je dat de video te zien is in Facebook Watch. Wij raden aan om deze optie steeds aan te vinken!
  • Insluiten toestaan: deze optie zal je selecteren wanneer je derde partijen toestaan om je video in te sluiten. Wij raden aan om deze optie steeds aan te vinken!
  • Toevoegen als geheime video: geheime video’s kunnen alleen worden ingesloten en worden bekeken door mensen die de link hebben. Wanneer je een beeldfragment toevoegt als geheime video dan is die video niet-gepubliceerd en kan je er niet naar zoeken.

Als je vaak video’s online plaatst, kan je de video’s toevoegen aan een afspeellijst of serie. Afspeellijsten zijn voor video’s die een vergelijkbaar thema hebben. Series zijn dan weer bedoeld voor video’s die onderdeel zijn van hetzelfde verhaal.

Video Facebook

Wil ik mijn video beschikbaar maken voor crossposten?

Je kan de opties voor crossposten aanpassen. In dit deeltje kan je alle Facebookbedrijfspagina’s invullen die het beeldfragment eveneens op hun Facebookpagina kunnen plaatsen. Het voordeel van crossposten is dat de statistieken centraal worden bewaard. Wanneer twee Facebookbedrijfspagina’s een video online plaatsen maar deze niet crossposten, dan worden de statistieken niet gecombineerd waardoor het aantal weergaven lager zal liggen. Het aantal weergaven heeft invloed op het kijkgedrag van de Facebookgebruikers.

Wanneer een groothandelaar een beeldfragment plaats over de werking van een product, is het bijzonder interessant om de video te crossposten met de kleinhandelaars die het product verdelen. Op deze manier werken verschillende niveaus samen aan de bekendheid van het product. Bij gecrossposte video’s dien je er rekening mee te houden dat alle ondertitels of doelgroep optimalisaties van de originele video niet worden overgezet naar nieuwe berichten.

Is de video opgenomen in een 360° formaat?

Je kan een video ook opnemen in 360° formaat. Dit is een speciale indeling waarmee de Facebookbedrijfspagina zelf een sferisch perspectief kan instellen. Een 360-graden video is een filmpje dat gemaakt is met een camera die een situatie in één keer in 360 graden opneemt. Het principe van de 360 graden-video’s op Facebook is simpel. Wanneer je zo’n video bekijkt kan je met de vinger over het scherm bewegen waardoor het beeld meedraait met de Facebookgebruiker. Je kan ook de smartphone bewegen waardoor het is mogelijk om rond te kijken in de virtuele omgeving. Om dit mogelijk te maken gebruikt Facebook speciale panoramacamera’s.

Deze apparatuur vergt een kleine investering maar biedt de onderneming heel veel mogelijkheden qua videomarkting. Wanneer je een 360-graden video upload krijgt je de mogelijkheid om een soort van gids te maken voor de video zodat de kijkers geen belangrijke bezienswaardigheden missen.

360° video

Hoelang moet mijn Facebook video duren?

Het ontwikkelen van een kwalitatieve is niet evident. Je moet rekening houden met verschillende zaken zoals de duurtijd van een video. Een beeldfragment mag niet te lang duren. Uit onderzoek blijk dat de perfecte videolengte 21 seconden bedraagt. Dat is kort maar wanneer het fragment langer duur, zal de Facebookgebruiker zijn concentratie verliezen. Soms is een Facebookbedrijfspagina genoodzaakt om een langere video online plaatsen om alle informatie te vertellen en de boodschap duidelijk over te brengen. In dit geval is het belangrijk dat de video boeiend blijft voor alle kijkers. Hoe? Door belangrijke informatie te vermelden op verschillende momenten.

Hello Digital Natives

De ideale videolengte mag dan wel 21 seconden bedragen, het zijn de eerste 3 seconden die van cruciaal belang zijn om de aandacht van de Facebookgebruiker te trekken. Een video komt namelijk in het nieuwsoverzicht van de Facebookgebruiker en zal automatisch afspelen. Wanneer je de aandacht niet trekt binnen deze 3 seconden, zal de Facebookgebruiker het restant van de video niet bekijken. Het ontwikkelen van een kwalitatieve video is niet iedereen gegeven. Heb je hulp nodig? Contacteer dan Digital Natives via hallo@digitalnatives.be.

Deel dit artikel op:

Geef een reactie

Sluit Menu