In onze blog ‘Live video is ontzettend populair op Facebook’ hebben we kennis gemaakt met de kracht van live video’s. Een tool die aangeboden wordt door Facebook waar nog te weinig wordt gebruikt door ondernemingen. Je kan ontzettend veel organisch verkeer naar jouw Facebookpagina en website leiden dankzij dergelijke uitzendingen. Waarom wordt er dan nog zo weinig gebruik van gemaakt? Ten eerste omdat niet iedereen staat te springen om in de spotlight te komen. Ten tweede omdat er heel veel voorbereiding vooraf gaat aan het opnemen van een rechtstreekse uitzending. Toch raden we je aan om het eens te proberen en de resultaten te analyseren. We geven je alvast enkele tips over hoe je jezelf kan voorbereiden.

Bereidt de live video gronding voor!

Wanneer de onderneming heeft bepaald om welke reden er een live video dient te komen, moet je nog tal van andere voorbereidingen treffen. Niet iedereen kan moeiteloos live een verhaal houden tegenover een camera. Om deze reden is het handig om een houvast te hebben. Schrijf een verhaallijn uit met de kernzaken waarover de live video zal gaan. Schrijf niet de volledige tekst op! Waarom? Dan bestaat namelijk al gauw de verleiding om de tekst af te lezen. Daardoor zou je een groot deel van de charme van een live video verliezen.

Een rechtstreekse uitzending is bijzonder interessant want het heeft een veel menselijker karakter. Toch raden we aan om de live video van tevoren aan te kondigen zodat iedereen op de hoogte is van wat er te gebeuren staat. Facebookgebruikers kunnen aangeven of ze de rechtstreekse uitzending willen bijwonen en krijgen een melding als de uitzending start. Maar het aankondigen van een live video hoeft niet noodzakelijk te gebeuren via Facebook. Je kan ook een e-mail sturen naar jouw klanten bestand.

Live video Facebook

Hoe krijg een goede beeld- en audiokwaliteit?

De beeld- en audiokwaliteit is ontzettend belangrijk. Schokkende beelden en het wegvallen van het geluid is erg irritant voor de kijkers. Je kan dit vermijden door gebruik te maken van een selfie stick of statief om het beeld stabiel te houden. Een externe microfoon is eveneens geen overbodige luxe. De kwaliteit van de microfoon van de smartphone is behoorlijk maar wanneer je bijvoorbeeld wisselt tussen de voor- en achtercamera terwijl je spreekt, zal het stemvolume verschillen. Je kan over uitstekend uitzendmateriaal beschikken maar het beeld kan alsnog schokkend zijn door een te trage internetverbinding.

Wij raden aan om een live video op te nemen via Wifi of 4G. Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien is de toestand van de batterij! Het uitzenden van een live video via de laptop of smartphone zuigt de batterij in snel leeg. Zorg er dus voor dat je kan beschikken over een externe oplader of een stopcontact om de batterij op te laden.

Facebook live video

Help, ik heb niet meteen veel kijkers

Wanneer je een live video start, heb je nog geen of weinig kijkers. Dit is geen reden om nog geen interessante dingen te vertellen. Geef de kijkers meteen enkele interessante weetjes mee die hen stimuleren een reactie na te laten en te blijven kijken. Niet iedereen is in de mogelijkheid om van bij de start van de uitzending te kunnen kijken. Geef de Facebookgebruikers de kans om in te haken en herhaal de introductie nog een aantal keer. Maak dus geen live video van slechts enkele minuten.

De live video speelt zich af in het nieuwsoverzicht van de paginavolgers, maar zonder geluid. Je zal bijgevolg de aandacht moeten trekken met behulp van een pakkende titel en een interessant beeld. Probeer de bezoekers, ook diegene die later inschakelen, zoveel mogelijk welkom te heten zonder de reeds kijkende Facebookgebruikers te irriteren. Verder moet je de reacties in de gaten te houden om op bepaalde reacties een passend antwoord te geven, zodat je interactie creëert met de kijkers. Indien mogelijk kan je de bezoekers en personen die een reactie plaatsen bij naam vernoemen wanneer je op de reactie reageert. Dat schept een soort van band. Kijkers zijn hier gevoelig aan!

Wanneer het de bedoeling is dat kijkers een bepaalde actie ondernemen, moet je de kijkers ook vaak genoeg vermelden hoe ze de actie kunnen ondernemen. Op het einde van de uitzending zal je de kijkers bedanken voor het volgen van de rechtstreekse uitzending en hen stimuleren om zich te abonneren op de live video’s van de Facebookbedrijfspagina.

Wat gebeurt er als de live video is afgelopen?

Als de live video stopgezet wordt, verschijnt de live video als een normale video op de Facebookbedrijfspagina. Vanaf dat moment zullen de betrokkenheid en de statistieken bepaald worden zoals een normale video. Men kan er eveneens voor opteren op de live video na afloop te verwijderen. Is het onderwerp van jouw live video echt breaking news? Kan je na afloop van de uitzending een e-mail sturen naar je klantenbestand met daarin de link van de video. Op deze manier scoor je nog enkele vind-ik-leuks en reacties. Dit zorgt ervoor dat jouw video onder de aandacht blijft komen.

Facebook-Live

Tip: maak gebruik van de ‘Livebijdrager’-functie

De beheerder van een Facebookbedrijfspagina is in de mogelijkheid om een Facebookgebruiker de paginarol ‘livebijdrager’ toe te kennen. De live bijdrager kan vervolgens vanaf de smartphone een live video in naam van de Facebookbedrijfspagina online plaatsen. Voor bepaalde ondernemingen of organisaties is dit een heel interessante functie.

Als voorbeeld nemen we een wielerploeg. De taakbeschrijvingen zijn veelal heel duidelijk en de wielrenners zelf hebben geen toegang tot de sociale media van de wielerploeg. Is sommige situaties kan je een bepaalde wielrenner de mogelijkheid geven live video’s te plaatsen in het kader van een bepaalde gebeurtenis, wedstrijd of stage. De wielrenners zijn het uithangbord van de wielerploeg en de fans van de wielerploeg krijgen op deze manier de kans om bijvoorbeeld een dag in de spoor van een renner mee te maken. Ook in de bedrijfswereld kan dit toegepast worden en de uitwerkingen zijn heel divers.

Hulp nodig met de voorbereiding van een live video?

Hello Digital Natives

Zoals je merkt, komt er bij het opnemen van video’s heel wat kijken. Eens je over het juiste materiaal beschikt, moet je uiteraard nog interessante content ontwikkelen. Een video volpraten is niet evident zonder duidelijk plan. Wil je aan de slag gaan met live video’s maar heb je nog enkele vragen? Contacteer dan Digital Natives via hallo@digitalnatives.be. Wij helpen je met het creëren van de ideale setting en het uitwerken van een interessante boodschap.

Deel dit artikel op:

Geef een reactie

Sluit Menu