Sociale media kanalen zoals Facebook en Instagram zijn onmisbaar geworden in jouw digitale marketingstrategie. Het merendeel van de ondernemingen beschikt reeds over sociale media kanalen. Toch merken we op de veel ondernemers lang niet alle functionaliteiten van de verschillende platformen kennen, laat staan toepassen. Het grootste deel gebruikt Facebook voor status updates, zonder te beseffen welke kracht zo’n kanaal kan hebben indien je alle functionaliteiten gebruikt. We denken hierbij aan zaken zoals advertenties, winkels en catalogussen. Ook de laatste trends worden nauwelijks opgevolgd waardoor er heel veel kansen verloren gaan. Zo hebben veel Facebookpagina’s nog niet door de video content ontzettend belangrijk is en een grote meerwaarde kan betekenen voor hun Facebookpagina.

facebook-video-carousel

Video en Edgerank

Een van de aantrekkelijkste manieren om inhoud te delen en te ontdekken op Facebook is door middel van video’s. Facebook video staat volop in de spotlights. Facebook wil namelijk de strijd aangaan met YouTube en om deze reden worden Facebook video’s beloond met een betere Edgerank, het algoritme van Facebook. Dit komt jouw organisch verkeer ten goede. Gewone tekstupdates worden naar de achtergrond verwezen terwijl video steeds beter scoort. Je kan dit perfect zelf waarnemen door eventjes door het nieuwsoverzicht te scrollen. Je zal onmiddellijk opmerken dat het nieuwsoverzicht grotendeels uit video’s bestaat. Daaruit kan je concluderen dat Facebook content met bewegende beelden probeert te stimuleren. Slimme ondernemers spelen hier uiteraard op in en zien zo het organisch verkeer gevoelig stijgen.

Waarom moet je investeren in video?

Ondernemingen zouden meer moeten investeren in online video content. Video biedt namelijk een betere interactie met consumenten op verschillende momenten, zorgt voor een hoger engagement en verhoogde marketingprestaties. Video’s hebben namelijk de unieke kracht om emoties los te weken en consumenten aan te zetten tot actie. Op amper een paar seconden tijd kan een video een verrassend, meeslepend en overtuigend verhaal vertellen. De Facebookgebruikers maken op een nieuwe en dynamische manier kennis met de onderneming, producten en/of diensten.

Het succes van video’s valt te verklaren doordat bewegende beelden een gebied in de hersenen activeren die verantwoordelijk zijn voor de besluitvorming en emoties. Net die gebieden wil je als onderneming bereiken bij de doelgroep om het beslissingsproces te beïnvloeden. Om deze reden is het belangrijk dat een Facebookbedrijfspagina de doelgroep in kaart kan brengen. Je moet de behoeften van de doelgroep kennen en daarop inspelen om de aandacht vast te houden. Belangrijk hierbij is dat je niet alleen producten laat zien. Maak interessante content met betrekking tot die producten. Je kan bijvoorbeeld de verschillende uitwerkingen van een product tonen. Je kan hiervoor zelfs tevreden klanten inschakelen! Een schitterende vorm van positieve beoordelingen. Wil je weten waarover je allemaal een video kan maken? Check dan de blog ‘Wanneer moet ik een video op Facebook plaatsen’.

Wanneer moet ik een video op Facebook plaatsen

Het video-landschap op Facebook verandert voortdurend!

Er wordt meer dan 100 miljoen uren aan video bekeken per dag! In vergelijking met enkele jaren geleden, kon Facebook slechts dromen van dit aantal uren per jaar. Deze explosieve groei heeft Facebook te danken aan de verbeteringen en de nieuwe functies die het qua video heeft toegepast. Zo worden de video’s automatisch afgespeeld in de tijdlijn en lanceerde het platform de live- en 360-graden video’s.

Deze vernieuwingen zijn positief onthaald, maar toch blijkt dat de betrokkenheid achterbleef in vergelijking met YouTube. De reden hiervoor is dat de meeste mensen niet naar Facebook gaan om lange video’s te bekijken, maar juist op zoek zijn naar snel te consumeren updates. Facebook heeft hier verandering in gebracht door verschillende nieuwe functies te introduceren die het bekijken van (langere) video’s op Facebook vanzelfsprekender moeten maken. Met de komst van ‘voorgestelde video’s’ heeft Facebook hierin al een stap in de goede richting gezet. Deze lijn hebben ze doorgetrokken met een reeks aan interessante features. Volgende features heeft Facebook reeds doorgevoerd voor de video’s.

Video ranking

Eén van de eerste nieuwe features die werd aangekondigd is dat Facebook video’s die langer zijn, en effectief langer worden bekeken, gaat belonen met een betere positie in het nieuwsoverzicht van de Facebookgebruikers. Door de langere video’s prominenter weer te geven in het nieuwsoverzicht, creëert Facebook meer ruimte voor het plaatsen van advertenties in die video’s.

Picture in picture-modus

De picture in picture-modus is een andere feature die door Facebook is uitgerold. Deze functie is eigenlijk overgenomen of afgekeken van YouTube. De video blijft afspelen in een hoekje van het scherm, terwijl de Facebookgebruiker door het nieuwsoverzicht scrolt. De aandacht blijft op deze manier gevestigd op de video. Dankzij dit systeem is Facebook opnieuw een stukje dynamischer en speelt het in op de behoeften van de Facebookgebruikers.

Facebook video

Video hervatten

Facebook biedt ook de video hervatten-functie aan. Wanneer je start met kijken naar een video, maar deze niet volledig bekijkt, zal Facebook vragen om de video te hervatten vanaf het moment dat je bent afgehaakt. Deze functie is helemaal in lijn met het plan om de contentmakers aan te zetten tot het creëren van langere video’s.

Geluid afspelen

Wanneer je door het nieuwsoverzicht scrolt, spelen video’s automatisch af. Zo krijg je heel snel een beeld waarover de video handelt. Het geluid bij deze video’s blijft gedempt totdat je de video aantikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel video’s verschenen met tekst en ondertitels. Hier is verandering in gekomen. Facebook gaat namelijk ook het geluid automatisch laten afspelen, zo zal tijdens het scrollen het geluid in- en uitgaden. De achterliggende gedachte hierbij is ook weer terug te herleiden naar het doel om langere video’s (en advertentiemogelijkheden) te promoten. Het automatisch afspelen van geluid kan je uitzetten en daarnaast spelen video’s stil af wanneer de mobiele telefoon op stil staat.

Video-app op TV

Facebook heeft een tv-app gelanceerd. Deze app focust zich volledig op de videocontent van het platform. Zodra je de app opent, zie je de verschillende filmpjes van vrienden, gevolgde pagina’s of veel bekeken live-uitzendingen. Het algoritme zal, naarmate je meer filmpjes bekijkt, de video’s steeds beter afstemmen op de voorkeuren van de Facebookgebruiker.

Digital Natives ontwikkelt jouw video’s!

Hello Digital Natives

Om een goede video te maken dien je van tevoren een videoplan uit te werken waarin je beschrijft waarover de video gaat, waar je de content zal plaatsen, hoelang de video duurt, enzoverder. Geen eenvoudige opdracht als je niet gewoon bent om video’s te maken. Wil je gebruik maken van de kracht van bewegende beelden maar heb je onvoldoende inspiratie? Contacteer dan Digital Natives via hallo@digitalnatives.be. Wij helpen je met het opstellen van een contentplan en het uitwerken van de video!

Deel dit artikel op:

Geef een reactie

Sluit Menu