Solliciteren

Heel veel mensen speuren via de sociale media de arbeidsmarkt af. Iedereen weet dat LinkedIn een business gerelateerd kanaal is. Wie over LinkedIn beschikt, gaat zijn contacten daar onderhouden, netwerken, enz. Bedrijven zoeken via deze weg vaak de ideale kandidaat om een vacature in te vullen maar het vinden van de juiste kandidaat kan lastig zijn. Om deze reden dien je  gekwalificeerde mensen te bereiken op de plek waar ze hun tijd besteden: Facebook.

Waarom zijn vacatures op Facebook een meerwaarde?

Je kan namelijk gratis vacatures plaatsen op jouw Facebookbedrijfspagina. Potentiële werknemers kunnen meer informatie over het bedrijf en de vacature vinden voordat ze solliciteren waardoor sollicitanten vaak echt geïnteresseerd zijn in de job én jouw onderneming. Sollicitanten kunnen solliciteren via hun computer of mobiele apparaat waardoor deze vorm van solliciteren laagdrempelig is. Je spreekt de sollicitanten rechtstreeks aan, zonder tussenkomst van een interimkantoor of dergelijke. Nadat je een vacature online geplaatst hebt, kan je de sollicitaties overal en altijd bekijken, contact opnemen met sollicitanten en sollicitatiegesprekken inplannen via Messenger. Kortom, alles wordt centraal beheert via een overzichtelijk dashboard! De vacatures worden eveneens in de bladwijzer ‘vacatures’ weergegeven of op Marketplace waardoor het bereik vergroot.

Tips om een succesvolle vacature op Facebook te maken

Hieronder vind je enkele tips om tot een effectieve vacature op Facebook te komen:

  • beschrijf de functie uitgebreid: begin met een duidelijke, goed geformuleerde en makkelijk te begrijpen functieomschrijving.
  • Functietitel is essentieel: zorg ervoor dat het gezochte profiel onmiddellijk duidelijk is dankzij de functietitel.
  • Verstrek belangrijke details: verstrek een nauwkeurige functie en locatie om de relevantie te verbeteren en potentiële werknemers te helpen de vacature te vinden.
  • Vul de specifieke gegevens in: geef informatie over het salaris, de arbeidsvoorwaarden en de werkuren van de vacature.
  • Gebruik aanvullende vragen: kom snel meer te weten over de kandidaten via extra vragen om informatie te vergaren.
  • Blijf georganiseerd: houdt de sollicitanten bij met het hulpmiddel voor vacaturebeheer (publicatietools), waarmee je sollicitatiegesprekken eenvoudig kan organiseren en de status van sollicitaties kan beheren.
  • Reageer snel: laat de sollicitanten niet wachten op een antwoord. Reageer tijdig zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.
  • Adverteer: ben je opzoek naar een specifiek profiel of wil je de vacature aan een ruimer doelpubliek laten zien? Maak dan gebruik van de advertentiemogelijkheden die Facebook te bieden heeft en bepaal jouw doelgroep.

Hoe maak ik een vacature op Facebook?

Alle tips zijn uiteraard welkom maar hoe maak je nu een vacature op Facebook? Er zijn twee mogelijkheden om een vacature aan te maken:

Waar vacature aanmaken
  • Je klikt bovenaan op ‘vacatures’ waardoor de vacature-omgeving van Facebook wordt geopend. Vervolgens klik je op ‘vacature maken’.
  • Je klikt boven de ‘schrijf een bericht…’-balk op ‘job’.  
Vacature

Eens je een van bovenstaande stappen hebt voltooid, opent Facebook een pop-up scherm waarin je de gegevens van de vacature kan invullen. Je start met het toevoegen van een korte, beschrijvende functie titel. Zoals reeds aangehaald, is de functietitel ontzettend belangrijk om de aandacht te trekken van de potentiële werknemers. Vervolgens kan je de vacaturelocatie instellen. De locatie wordt standaard overgenomen vanuit de informatie van de Facebookbedrijfspagina. Als je de locatie wil wijzigen, kan dat door de naam van het bedrijf in te geven en te selecteren of door een adres in te voeren. Dankzij het invoeren van de vacaturelocatie, bereik je meer kandidaten in de buurt.

Het salaris is voor veel werknemers een belangrijk gegeven, zo ook voor sollicitanten. Het geven van een indicatie omtrent het salaris is bijzonder interessant en leidt tot meer sollicitaties. Daarna wordt er aangegeven om welk type job het gaat (fulltime, parttime, stage, vrijwilliger of contract). Uiteraard moet er nog meer informatie gegeven worden omtrent de jobinhoud. Er kunnen 5000 tekens gebruikt worden om de omschrijving vorm te geven. Mensen die op het vacaturebericht klikken, krijgen de functieomschrijving te zien. Verder bestaat de mogelijkheid om extra vragen te stellen. Als onderneming kan je maximaal 3 vragen formuleren en je kan kiezen tussen een open vraag, een ja/nee-vraag of een meerkeuzevraag.

Om de vacature te finaliseren kan je een afbeelding en e-mailadres toevoegen. Het e-mailadres wordt niet weergeven in de vacature. Klaar? Vraag een voorbeeld aan en werk de laatste foutjes weg!

Wat gebeurt er als de vacature online staat?

Wanneer de vacature online staat, kunnen mensen zich vrij aanmelden voor de vacature. De beheerders van de Facebookbedrijfspagina kunnen vervolgens de sollicitaties bekijken, het vacaturebericht aanpassen, het vacaturebericht sluiten, etc. Als je de sollicitaties wil bekijken, word je doorverwezen naar de publicatietools. In de publicatietools krijg je een overzicht van de ingevulde gegevens. Deze gegevens komen overeen met een cv, die je eveneens als pdf-bestand kan downloaden.

Je kan een status instellen voor de verschillende sollicitaties. Er kan gekozen worden tussen: contact opgenomen, gesprek gepland, op gesprek geweest, aangenomen en afgewezen. Je kan contact opnemen met de sollicitant via Messenger, e-mail of telefoon. Eens de afspraak is vastgelegd, kan je die daadwerkelijk inplannen. Er verschijnt een pop-up scherm waar je de datum en het tijdstip van de afspraak of het sollicitatiegesprek kan invoeren. Wanneer de afspraak is ingepland, krijgt de sollicitant een melding via Messenger. Dit alles is te beheren vanuit een overzichtelijk dashboard.

Dashboard

Wat kunnen we besluiten?

Hello Digital Natives

We kunnen besluiten dat de vacature-mogelijkheid een toegevoegde waarde biedt aan het platform. Bedrijfsleiders kunnen op deze manier potentiële kandidaten bereiken, die ze anders niet zou bereiken. Als je de vacature gaat promoten, wordt deze vacature immers weergegeven aan werkzoekenden maar ook aan mensen die reeds een job hebben maar wel over het ideale profiel beschikken. Dankzij dit gegeven zal men hoogstwaarschijnlijk kwalitatievere kandidaten voorgeschoteld krijgen. Kortom, Facebook-vacatures zijn een zegen voor diegene die het op de juiste manier gebruiken! Hulp nodig? Neem dan contact op met Digital Natives. Wij helpen graag met het opstellen van de vacature volgens de regels van de kunst, het finetunen van de doelgroep en het opstellen van de advertentieset!

Deel dit artikel op:

Geef een reactie

Sluit Menu