Online ondernemers zijn steeds op zoek naar manieren en kanalen om hun producten aan de man te brengen. Via de eigen webshop en sociale media kan je de producten aanbieden maar er bestaan nog mogelijkheden. Een mogelijkheid die de laatste jaren fors aan populariteit wint zijn de online marktplaatsen. Als online ondernemer kan je deze online marktplaatsen zien als een bedreiging. Echter, wij zien de opkomst van de online marktplaatsen eerder als een mooie kans om de omzet te vergroten.

Wat is een online marktplaats?

Een online marktplaats is, zoals de naam het al verklapt, de online versie van een ouderwetse merkt. Het is dus een online platform waarop meerdere retailers hun producten of diensten aanbieden aan een breed publiek. Bij een fysieke markt betaal je als verkoper meestal huur voor de standplaats. Bij een online marktplaats sta je meestal een klein percentage van je inkomsten af aan het platform waarom je de producten aanbiedt.

Er bestaan ondertussen ontzettend veel online marktplaatsen maar we picken er enkele bekende uit: bol.com, Amazon, Ebay en booking.com. Dergelijke online platformen hebben meestal geen eigen voorraad maar tonen de producten van de retailers en faciliteert de transacties. Een online marktplaats ondersteunt verkopers vaak door bedrijfsactiviteiten zoals marketing, betalingen, fulfilment, warehousing en klantenservice op zich te nemen.

Online marktplaatsen

Verschillende soorten online marktplaatsen

We weten nu wat een online marktplaats is maar niet elke marktplaats is hetzelfde. Er bestaan namelijk verschillende soorten online marktplaatsen. We leggen je hieronder even uit welke soorten marktplaatsen er bestaan.

  • Verticale marktplaatsen: dit zijn marktplaatsen waar producten of diensten verkocht worden binnen een niche of specifiek gebied. We denken hierbij bijvoorbeeld aan wijkopenautos.be.
  • Horizontale marktplaatsen: dit zijn marktplaatsen die verschillende merken, producten of diensten aanbieden die allemaal iets met elkaar te maken hebben We denken hierbij bijvoorbeeld aan booking.com. Je kan via deze website een boeken, een vakantiehuis huren, een vlucht boeken of een auto huren. Al deze zaken worden overduidelijk gelinkt aan het thema ‘reizen’.
  • All-in one marktplaatsen: dit zijn online marktplaatsen waar je allerlei verschillende soorten producten en diensten kan aankopen. Dit worden ook wel one-stop shops genoemd. We denken hierbij aan platformen zoals bol.com, Amazon of Ebay.
Online marktplaatsen

Waarom verkopen op online marktplaatsen?

Een webshop starten was nog nooit zo eenvoudig maar waar vele ondernemers zich in vergissen, is dat juist doordat het zo eenvoudig is, het lastiger is om gezien te worden. Simpele SEO trucjes die jaren geleden eenvoudig werkte, werken nu niet meer. Online advertentiekosten stijgen en zijn vaak minder effectief. Daarnaast stellen ook de consumenten steeds hogere eisen. Ze willen het product dezelfde dag nog in huis hebben én willen daarvoor uiteraard geen verzendkosten betalen. We merken trouwens op de consumenten steeds meer alles op één plek willen bestellen. Zo’n online marktplaats biedt dus de oplossing.

Grote online marktplaatsen zoals bol.com en Amazon krijgen dagelijks miljoenen (nationaal en internationaal!) bezoekers en beschikken over een ijzersterke SEO. Als kleinere webshop is het bijzonder moeilijk om je producten voldoende zichtbaarheid te geven. Waarom zou je de zware concurrentie aangaan als je zelf je producten kan verkopen via zo’n online marktplaats? If you can’t beat them, join them!

Een online marktplaats heeft een versterkend effect. Als een marktplaats populair is onder consumenten, dan willen veel webwinkel de boot niet missen en ook aanwezig zijn op de marktplaats. Hierdoor wordt de marktplaats nog populairder bij de consumenten en zullen er opnieuw meer retailers zich aanbieden. Kortom, als retailer kan je profiteren van het steeds groter wordende klantenbestand van de online marktplaats.

Een online marktplaats werkt dus versterkend door de toenemende populariteit. De populariteit neemt niet enkel toe door het aantrekken van meer retailers maar voornamelijk door een uitgekiemde marketingstrategie. Dankzij de marketingstrategie wordt een heel groot publiek aangetrokken, waarvan de retailers kunnen profiteren.

Synergie tussen webshop en online marktplaats

Je kan ervoor opteren om enkel en alleen te verkopen op een online marktplaats. Echter, wanneer je al over een bestaande webshop beschikt, moet je deze niet opdoeken om gebruik te maken van een online marktplaats als extra verkoopkanaal. Beide platformen kunnen perfect naast elkaar renderen of elkaar versterken.

Hello Digital Natives

Afhankelijk van het systeem waarin de webshop is ontwikkeld, kan je zelfs de webshop en de online marktplaats aan elkaar koppelen. Welke webshopsystemen en online marktplaatsen spreken we over? Via Digital Natives kan je jouw Woocommerce webshop koppelen aan de online marktplaatsen bol.com en Amazon. Je maakt je producten op traditionele wijze aan via de Woocommerce webshop en vervolgens kan je deze producten automatisch pushen naar de online marktplaatsen. Heel eenvoudig en doeltreffend! De beschikbare voorraad wordt eveneens gesynchroniseerd. Wil je jouw Woocommerce webshop koppelen aan bol.com of Amazon? Contacteer dan Digital Natives via hallo@digitalnatives.be.

Deel dit artikel op:

Geef een reactie

Sluit Menu